Nyheter


Bruk solkrem i sommer

Del
AktiMed 25.06.2018 Nyheter
Norge er blant de land i verden med høyest forekomst av føflekkreft. De siste 20 årene har antall krefttilfeller her åtte-doblet seg.

De fleste som får føflekkreft er i 50-årene og over, men dette er også den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år. Føflekkreft (malignt melanom) kan oppstå både i nye og gamle føflekker. Sjansen for å bli helt frisk av føflekkreft avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som mulig, og før den har spredd seg.

 

Du kan redusere risikoen for å få hudkreft

Solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet. Bruk solkrem (både UVA og UVB filter), caps, solhatt og dekk til utsatte steder på kroppen i sterk sol. Selv ved bruk av solkrem bør en sole seg med forsiktighet. Fem til ti prosent av tilfellene er arvelig og beskyttelse er ekstra viktig hvis andre i familien har hatt denne kreftformen.

 

Hvor på kroppen får vi oftest føflekkreft?

Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, men kvinner får oftest føflekkreft på overkroppen og beina, og menn oftest på overkroppen. 

 

Slik kan du sjekke føflekkene

Bli kjent med huden din og føflekkene dine. Dersom en skiller seg ut bør du følge med. Føflekkreft er synlig på huden, og kan behandles hvis den oppdages tidlig. Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage forandringer du er usikker på. Det er en god vane å se deg i speilet for eksempel når du har dusjet. Se både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen.

Har du en føflekk du er usikker på, bør du kontakte lege. Se etter om du har en føflekk som ikke ligner de andre.

 

Lurer du på hva du skal se etter? Bruk 2 minutter -
Ta føflekktesten nå

 

Følg med hvis en føflekk:

  • vokser eller endrer form
  • endrer farge, spesielt til svart
  • klør eller blør
  • danner et sår som ikke vil gro

Hvis du merker noen slike forandringer er det viktig å gå tidlig til legen. Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta dem alvorlig. 

Eksempler på føflekkreft:

 


Ønsker du å vite mer om AktiMed Norge?


Ta kontakt på telefon: 974 09910
Eller epost: post@aktimed.no

Kontaktskjema