Viktig å koble av fra jobb i ferien

Publisert: 30.06.2022

Ingen arbeidsgiver kan tvinge sine ansatte til å være tilgjengelig i ferien, samtidig synes mange det er vanskelig å ikke sjekke jobbmailen

Men å ikke ta fri i ferien kan være skadelig på sikt.

– Hele poenget er at man har fri fra arbeid. Ferien er derfor et utmerket tidspunkt å øve på strategien med å gi slipp på jobben, sier Kristina Spegel, psykolog i Falck Previa.

Men er det så farlig å sjekke jobbmailen fra tid til annen? For å svare på dette, sammenligner psykolog Kristina Spegel, det med en strikk som er konstant stram. Til slutt slites strikken ut, og mister sin elastisitet – det samme gjelder oss ​​mennesker.

– Det handler om hvor du er mentalt. Det å åpne jobbmailen gjør at tankene trekkes til jobben og påvirker din mentale restitusjon. Det har en konsekvens. Du er ikke tilstede i nuet, tankene dine går til jobb og arbeidsoppgaver, og da får du ikke den restitusjonen som kroppen trenger.

Tips til hvordan du kobler godt av i ferien

  1. Slapp av og fullfør. Prøv å sette ned farten før ferien. Hvis stressnivået er høyt når du skal på ferie, kan det ta lengre tid før kroppen slapper av. Sett av tid til å rydde opp den siste arbeidsuken og gjør jobben ferdig før du stempler ut.
  2. Rydd vekk hjemmekontoret. Har du jobbet hjemme er det greit å rydde vekk hjemmekontoret, og la hjemmet være en jobbfri sone, og et sted for hvile og restitusjon.
  3. Start rolig. Gi deg selv noen dager til å slappe av, uten å ha så mange planer. Gjerne to til tre dager.
  4. Lytt til kroppen. La energinivået ditt styre hva du gjør på ferie. Ikke hold det samme høye tempoet som på jobb og prioriter det du ville gjøre, men ikke hadde tid til på våren.
  5. Kom i bevegelse. Prøv å få til lystbetont trening som får deg til å føle deg bra. Tilpass ut fra dine forutsetninger, men la kroppen bli stimulert fysisk gjennom for eksempel en tur, svømming, lek eller annen ikke-presterende trening. Gjerne utendørs for å få sollys.
  6. Sov ut. Søvn er unektelig vårt viktigste grep for restitusjon. Sørg for å hvile mye, og ta det rolig om morgen. Benytt anledningen til å ta en lur hvis du føler for det i løpet av dagen.
  7. Slipp jobben. Slå av mobilen og bruk e-postautosvaret. Prøv å skape de beste forutsetningene for å virkelig koble fra jobben. Hvis du må jobbe, planlegg en bestemt tid en eller to ganger i uken hvor du leser e-poster og tar eventuelle telefoner.
  8. Gjenoppretting. Forskning viser at kropp, sjel og psyke trenger en lengre sammenhengende fri for optimal restitusjon. Ikke bryte opp ferien – sørg for at du har minst tre – gjerne fire – uker sammenhengende fri.
Skrevet av: Kristina Spegel, psykolog hos Falck Previa