Nye funn knyttet til arbeidsbelastning og smerte i nakke og skuldre.

Publisert: 26.10.2021

Smerte i nakke og/eller skuldre forekommer hyppig i Norge, særlig i yrker med høy fysisk belastning.

Arbeidsoppgaver som krever kraftbruk og en arbeidsstilling med armene hevet, kan bidra til smerter.

Eksempler kan være pleie- og omsorgssektoren med å forflytte pasienter, skyve rullestoler eller vaske leiligheter, mens i byggevirksomheten kan det være å snekre, bære gipsplater eller montere av armaturer.

Tidligere kunnskap om disse risikofaktorer kommer fra forskning hvor arbeidstakere selv rapporterte hvor mye de jobbet med hendende over skulderhøyde og hvor ofte og hvor tungt de bar.

– I denne studien har  vi sett på hele belastningen i nakke- og skulderpartiet blant arbeidstakere som både jobber med hevete armer og bærer tungt.

Suzanne Merkus

– Vi vet at det er veldig vanskelig å vurdere dette for folk flest. Vi brukte derfor spesielt utstyr for å måle nøyaktig hvor mye arbeidstakere jobbet med armene hevet og hvor mye kraft de brukte mens de var på jobb. Dette er viktig å vite når arbeidsoppgavene skal endres slik at smerter i nakke og skuldre kan reduseres, forklarer STAMI-forsker Suzanne Merkus, som er førsteforfatter av studien.

Belastningsnivået var relativt lavt sammenlignet med det de visste fra før kunne øke risiko for smerter, fant forskerne ut. Og belastningsnivå blant deltakerne totalt sett ikke økte risiko for å få smerte. Men resultatene viste at belastning i nakke/skulderpartiet hos de som ikke hadde smerte ved starten av studien, var høy nok til å kunne bidra til at smerte oppsto.

Kilde: https://stami.no/nye-funn-om-arbeidsbelastning-og-smerte-i-nakke-og-skuldre/