Hvilke arbeidstakere har større mulighet for å bli utbrent?

Publisert: 27.06.2021

Har du merket at du blir mer og mer likegyldig til jobben?

Du føler for å ta avstand fra arbeidet og mennesker du jobber med. Du føler deg både mentalt og fysisk utslitt? Sliter med å hente deg inn igjen. Og til slutt sier det stopp. Dette er ofte gangen i en utbrenthet.

Men så har du jobbengasjement – arbeidsglede. Når du har stor glede av arbeidsoppgavene dine, og uten problemer klarer å fordype deg og dypdykke i oppgavene du måtte gjøre.

En studie fra forskere på OsloMet og Handelshøyskolen BI, ønsket å se på om jobbengasjement kun hadde positive ringvirkninger. Eller om det kan tippe over å føre til utbrenthet.

Studien ble utført som spørreundersøkelser med over 1000 teknologer og ingeniører. Resultatene viste at høyt engasjerte medarbeidere kan ha mer risiko for å bli utbrent, hvis de ikke blir godt ivaretatt på arbeidsplassen. De bruker mye energi på jobb og er mer utsatt for å distansere seg fra arbeidet og bli følelsesmessig utmattet. To store kjennetegn ved utbrenthet.

– Det er ikke en klok strategi alltid å gi flere oppgaver til de kjempeengasjerte. Ja, de leverer sikkert, men det kan ha en dyr pris etter hvert hvis det blir for mye, sier organisasjonsforsker Christina Nerstad ved OsloMet, som er en av forskerne bak studien.

Hun gir et varsko til ledere:

– De høyt engasjerte medarbeiderne fordyper seg ofte veldig i arbeidet sitt og klarer kanskje ikke å se at nå er det viktig å roe ned.

Føler du deg ofte stressa og sliten på jobb? Vår psykologspesialist Jan-Martin Berge holder jevnlig webinar om «Stressmestring».

Ta kontakt – så holder han det for din bedrift!

Kilde: forskning.no