Hybridkontoret – den nye normalen?

Publisert: 24.05.2021

Over ett år har gått. Arbeidet har blitt unnagjort uten den tradisjonelle arbeidsplassen og kontoret.

Fjernarbeid og videomøter er blitt normalen. Nå gjør de fleste bedrifter og ansatte seg klar for et «kontor-comeback» til høsten. Vil det noen gang bli som før?

Flere og flere her til lands har blitt vaksinert, og innen arbeidshøsten kommer er det planlagt at alle nordmenn skal være fullvaksinerte. Og landet og verden vil sakte men sikkert ta skritt mot det gamle. Hva blir egentlig den nye normalen?

– De fleste har fått smaken på å jobbe eksternt og arbeidsgivere har sett at dette faktisk fungerer. Så jeg tror vi vil se mange hybridkontorer i fremtiden, sier Emelie Fågelstedet, digital strateg og grunnlegger av den svenske Nomads-nettverket til prevent

Anbefales med to dager i uken

I en studie utført av Tele2 og Sifo i 2020, svarer seks av til at de vil jobbe mer eksternt enn de gjorde før pandemien, når restriksjonene oppheves. Omtrent to dager i uken er ideelt. Emelie Fågelstedt er enig i den rekognoseringen og tror at mange selskaper vil ha som standard at ansatte vil være på stedet to til tre dager i uken, og at resten vil være valgfri.

Lederrollen endres

Lederrollen endres også i takt med den nye måten å jobbe på. Man må tørre å gi slipp på detaljkontrollen.

– Sjefen blir mer en moderator som får gruppen til å jobbe sammen fremfor å være en som styrer hele hånden. Det er viktig å være ekstra lyttende når ikke alle blir sett fysisk hver dag, men husk også at det er ekstremt individbasert – noen lengter tilbake til kontoret, andre vil bare være der en gang i uken. Begge veier må aksepteres like mye, sier Emelie Fågelstedt.

Sist men ikke minst må det sosiale løses hvis hybridkontoret skal fungere. Mange har vitnet om at de savner sine medarbeidere under pandemien.

– Dette er den største utfordringen. Men det er løsninger – alt fra å ha digitalt etterarbeid, fredagskaffe og lunsjer til å ha ulike helseutfordringer, som trinnkonkurranser eller å invitere eksterne forelesere. Det viktige er å huske hvor viktig det sosiale aspektet er og ikke å glemme de som jobber eksternt.

Kilde: prevent.se